Şekeri Bırakmak İçin Ne Yapmalı ? Bırakmadan Önce Bilinmesi Gereken 10 Şey

Ezgi A.
4 min readJun 28, 2020

--

Bundan uzun bir süre önce ciddi ciddi düşünmeye başladığım ve o gücü kendimde bulup ‘’şimdi değilse ne zaman’’ diye düşündükten sonra, 20 gün önce şekeri bırakma kararı aldım. İçinde bulunduğum dönemde benim gibi bu yola girmiş ya da girecek insanlara bu yazıyı yazmak istedim.

Bir nedenle belki de birden fazla sebeple, belki kilo vermek, belki daha sağlıklı biri olmak ya da bağımlılığınızdan kurtulmak için şekeri bırakma kararı aldınız. Peki, şekeri bırakma sürecinde sizi neler bekliyor? Her şey sadece kararı verip uygulayabilmek için sizin elinizde mi ? Dikkat etmeniz gereken şeyler var mı ? Şimdilik kısa sürecimden edindiğim tecrübelerimi paylaşacağım.

1- Zaaflar

Herkesin zayıf olduğu , karşısında eridiği bir şeyler vardır. Benim için özellikle bu, çikolata oldu hep:) Şekeri tamamen bırakma kararı aldığınızda artık bu zaafınızı hayatınızdan çıkarmanız, ‘’artık bu benim zayıf yanım olmayacak geçmişte kalacak’’ diyebilmeniz ve bunun gerçekliğini kabullenmeniz lazım. Alıştıktan sonra, kimisi için 1 hafta ya da 1 ay da olabilir. Daha sonra, önceden asla ona ‘’hayır’’ diyemem dediğiniz ne varsa gayet de ‘’hayır’’ dediğinizi,diyebildiğinizi öğrenecek ve göreceksiniz. Zamanın tesirini es geçmeyin. Bunun gerçekleşmesini bekleyin. O-la-cak-tır.

2- Tuhaf Yan Etkiler

Herkesin şekeri bırakırken aynı etkileri yaşayacağını düşünmüyorum elbette. Ama yıllardır süre gelen bir alışkanlığı bırakırken illa ki yoksunluk belirtileri çıkacaktır karşınıza. Bu, ilk zamanlar için normaldir. Bende özellikle ilk haftada hafif bir mide bulantısı oluyordu, sinirlilik hali de aynı şekilde baş gösteriyordu. Yavaş yavaş geçtiler. Baş ağrıları, uyku düzensizliği gibi sorunları ilk etapta yaşayabilirsiniz. Gayet doğal. Ama zamanla daha iyi hissedeceksiniz.İnanın :)

3- Uyku Problemleri

Bu konuda uyku problemleri yaşayan insanların deneyimlerine denk geldim, internette. Ben uyku konusunda sıkıntılar yaşamadım, aksine uyanırken eskiye nazaran daha rahatlıkla uyandığımı fark ettim.

4- Meyvenin Gücü

Özellikle şekeri bırakma kararını aldıktan sonra, ilk 10 gün meyveye inanılmaz derecede saldırmıştım. Tam anlamıyla saldırmaktı. Zamanla dozunu ayarlamayı öğrendim. Şeker ihtiyacını en doğal yönden karşılayan yiyecekler de yine meyveler oluyor. Özellikle yaz ayları için; muz , çilek, kiraz ve kavun gibi meyvelere minnettarım. Yine de abartmamak lazım.

5-Şeker Her Yerde!

Şeker dediğimiz şey, sadece baklava ya da çikolataların, dondurmaların içinde yok. Tükettiğimiz çoğu paketlenmiş gıdalarda da fazlasıyla mevcut. Özellikle karantina döneminde ev yemeklerine iyice alıştığım için dışarıdan çoğu ürünü alıp tüketmeyi kestim. Bu durumun, içinde bulunduğum sürece etkisi çok olumlu oldu.

6- Atıştırma Araları

Özellikle ilk zamanlar öğünlerde daha fazla yiyerek şeker yoksunluğumu bastırmaya çalıştım. Zamanla bunun yavaş yavaş azaldığını düşünüyorum. Enerjim hep stabil kaldı, şimdilerde yavaş yavaş yükselişe geçiyor. Daha dinç hissediyorum.

7-Kilo Vermek

Henüz kendimi yolun başlarında saydığım için, ‘’bu sürecin meyvelerini gördüm’’ diyemiyorum. Ama şekeri bırakmanın en güzel tarafı, şekerin kalori hesabı yapmak gibi insanı sürekli akla takılan rutinlerden çıkartarak zaten kalori yapan pek çok şeyin tüketilmediği gerçeği ve iç rahatlığıyla bırakması oluyor.

8-Rahatlık

Şu anda bu sürecin sıkı yönetim evresindeyim. Bunun zamanla ‘’evet ya başardım’’ evresine evrileceğine de adım gibi eminim. Bunu tüm hayatıma yayabilirsem o zaman başardığıma tam anlamıyla inanabilirim. İnternette 40 ya da 60 günlüğüne bırakanlara saygı duyuyorum tabii ki, yine de ‘’bağımlılık bağımlılıktır’’ diye düşünüyorum. Sigarayı bırakan biri, ‘’tamam arada içeyim demez’’ sonuçta, tamamen bırakır. Ve önemli olan bir taneyle döngüyü kırıp yeniden canının çekmemesidir.

9- Diğer insanların reaksiyonları

İnsan, bağımlılığından kurtulmaya çalışırken aslında zihni bırakmak istediği şeyi düşüneceği için sürekli de ondan bahsetmek ister. Ama bazen insanlar bunun zor olduğunu söyleyebilir , ‘’bi taneden bi şey olmaz’’ gibi tepkiler verebilir. Sanırım, bu yolda çok fazla dikkat çekmeden ve üzerine çok konuşmadan bir kaplumbağa gibi yarışa odaklanıp, tatlı tatlı yürümek gerekiyor, diye düşünüyorum. İnsanla,r her zaman bi şeyler söylerler.

10- Sürekli hatırlatma

Bu süreci yaşamış ya da sizi bu konuda anlayan insanlarla konuşmak, bu konu üzerine yazmak ya da notlar tutmak size hem neden bu yola girdiğinizi hatırlatacak hem de motivasyonunuzu yükseltecektir.

Çılgın bir tüketim çağında yaşadığımız bu dünyada, insanları özellikle reklamlarla şekere bağımlı kılan ve ona taptıranlara inat, kendi sağlığımız için çabalamamız ve tüm zincirlerimizden (evet bu şeker bile olsa) kurtulmamız gerektiğine inanıyorum. Bırakma evremin ilerleyen dönemlerindeki tecrübelerimi de yazacağım. :)

--

--